Doe normaal
ingevoerd op 6-12-2005
In ons dagelijks leven speelt eten en drinken een belangrijke rol. Lekker eten en drinken doen we in prettig gezelschap, beschouwen we als een uitje. Bij gezellig eten en drinken worden ook veel zaken gedaan. Een eetafspraak of een zakenlunch zijn bekende fenomenen. De ondernemers in het eet- en drinkgebeuren weten al sinds jaar en dag dat emotie en beleving een belangrijke rol spelen bij eten en drinken. Het gaat dus niet alleen om het eten en drinken ‘an sich’, maar ook om de ambiance, de sfeer, die je weet te scheppen. De aankleding van de zaak, de keuze van het servies, de meubels, alles werkt mee.
Succesvolle ondernemers weten dan ook een goede atmosfeer te scheppen, waar de cliënt zich prettig voelt. Dat het eten lekker is, is daarbij een vanzelfsprekendheid.
Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de Nederlanders die in zorginstellingen verblijven de maaltijd beschouwen als het hoogtepunt van de dag. Nu doet zich de merkwaardige situatie voor dat mensen die in zorginstellingen verblijven de maaltijd krijgen aangeboden alsof ze permanent in bed verblijven, De hele maaltijd wordt gepresenteerd op een dienblad. Deze manier van aanbieden wordt ook gebruikt in vliegtuigen. Maar de meeste mensen die in zorginstellingen wonen kunnen gewoon aan tafel eten. Die willen eten in gezelschap van anderen, met mensen waar ze zich verbonden mee voelen. Waarom is het dominante systeem in de zorg dan dat dienblad. In de buitenlanden verbaast men zich over onze arme eetcultuur. Men verbaast zich over het ontkoppelde koken. In de ons omringende landen is het gebruikelijk om zowel middags als avonds ‘warm’ te eten.
Het imago van een zorginstelling wordt bepaald door de kwaliteit van het eten. Ik heb laatst met verbijstering gezien hoeveel eten er ongebruikt weer retour kwam. Bij die gelegenheid werd ik enthousiast rondgeleid door een directeur. We bezochten zijn productiekeuken. Er werd vijf dagen in de week ontkoppeld geproduceerd. Iedere dag kwamen de bladen ook weer retour. Ik heb een half uur lang gezien hoe twee vrouwen volledige maaltijden ongebruikt terug stortten in de afvalemmers. Gewone mensen eten dit eten niet. Niemand serveert thuis tegelijkertijd het voorgerecht, het hoofdgerecht en het toetje. Dat krijg je achter elkaar. Alleen eten is een noodzakelijk kwaad. Ook mensen die zorg nodig hebben willen normaal leven. Normaal is zoals het thuis gaat. Zorginstellingen staan voor de uitdaging om de normale, zoals het thuis gaat, situatie zoveel als mogelijk te benaderen. Dan gaan ook medewerkers weer normaal doen. Want ook medewerkers doen in zorginstellingen dingen doen die ze thuis nooit zouden doen. Die krijgen van hun omgeving te horen dat ze normaal moeten doen.
U kunt op dit bericht reageren door een mail te sturen naar frisoteerink@bestuursadvies.nl