Leeftijdsdiscriminatie
ingevoerd op 3-5-2006
“Als ziekenhuizen meer aandacht besteden aan oudere kwetsbare patiënten, kan een delier in veel gevallen worden voorkomen”. Dat concludeert Kees Kalisvaart, geriater in Medisch Centrum Alkmaar (MCA).
Volgens zijn onderzoek krijgt ongeveer een kwart van de oudere patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen een delier. Daarvan overlijdt een kwart binnen drie maanden. Een delier is kortgezegd een toestand van acute verwardheid; een chemische chaos in de hersenen.
Ik kan het nog niet geloven. Dit bericht haalde de landelijke pers begin dit jaar. In het Alkmaarse ziekenhuis overlijden 100 oudere patiënten per jaar aan een delier. Volgens Kalisvaart kan dit in veel gevallen worden voorkomen. Zijn interventieprogramma reduceerde het aantal delieren met 30 %. Dat betekent dat hij 30 ouderen die wellicht helemaal niet van plan waren om dood te gaan het leven heeft gered. Zijn interventieprogramma wordt niet meer uitgevoerd. Er is geen geld voor zegt de bestuurder van het ziekenhuis. Het interventieprogramma van Kalisvaart werkt, want het aantal delieren in het Alkmaarse ziekenhuis is weer op de oorspronkelijke waarde. “Good for him”, maar de bestuurder van het ziekenhuis heeft dertig onnodige doden op zijn geweten. Er kraait geen haan naar. In diezelfde week zijn kamervragen gesteld over de sterspot van Wim T. Schippers die zijn landgenoten adviseerde geen kip meer te eten. De kamerleden riepen de minister op om de spot te verbieden. Niemand maakt zicvh druk om deze onnodige doden. Hoeveel ouderen gaan er per jaar in Nederland onnodig dood aan een delier? Het moeten er duizenden zijn!
Friso waar maak je je druk over, het gaat om oude mensen, je moet toch ergens aan dood gaan. Ik maak me er wel druk over en wel hierom. Deze doden kunnen worden voorkomen. De positie van ouderen in onze samenleving wordt nog steeds gekenmerkt door achterstanden. Achterstanden op velerlei gebied zoals inkomen, gezondheid, huisvesting, maatschappelijke participatie. Verpleeghuizen krijgen sinds 1 januari een toeslag voor de verpleging van jong dementerenden. Wat krijgen we nu? Wat is het argument? Jong dementerenden hebben behoefte aan een breder pakket aan activiteiten waaronder sport. Ik heb nieuws, ook oud dementerenden hebben behoefte aan sport. In een verpleeghuis in Hoorn zijn ze begonnen met het fitness voor oude demente mensen en met groot succes. Spinnen en met gewichten trainen kunnen deze mensen ook. Niet alleen voor jonge demente mensen een verhoging van het tarief met 25 %, Het tarief voor de zorg aan alle demente mensen moet met 25 % worden verhoogd.
De rechtpositie van demente mensen behoeft aanzienlijke verbetering. Ze worden in ons land op grote schaal tegen hun wil opgesloten en onnodig plat gespoten.
Friso Teerink is sociaal gerontoloog en beleidsadviseur van VDZ Nederland.
Als u wilt reageren kunt u een mailtje sturen naar frisoteerink@bestuursadvies.nl