Beter een korte pijn dan een lange jammer.

ingevoerd op 17-8-2006

 
Ik kwam deze uitdrukking tegen in een recent rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Gelet op het onderwerp had er ook kunnen staan; ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’. Het betreffende rapport heet: “Rapport naar aanleiding van het Onderzoek naar de organisatie en kwaliteit van het medisch specialistisch functioneren in het Diaconessenhuis te Meppel. Hert rapport is rechtstreek van de internetsite van de Inspectie te downloaden. Dat noemen we tegenwoordig transparantie. Het rapport telt 31 pagina’s en iedere pagina bevat voor mij verbijsterende informatie. U moet het zelf maar lezen maar ik wil de lezer een aantal zaken uit het rapport niet onthouden.
Allereerst natuurlijk de openbaarheid van het rapport. Het rapport is niet uitgebracht aan met name genoemde gremia of organen. De boodschap is dus voor iedereen bestemd, dus vooral voor de direct betrokkenen en verantwoordelijken, zoals daar zijn de Raad van Toezicht (komt in het hele rapport niet voor), de Raad van Bestuur (wordt op iedere bladzijde genoemd), de maatschappen (sic!) chirurgie en anesthesiologie (incompetente professionals) de medewerkers ( zijn steeds de boodschappers van het slechte nieuws), de patiënten en de familie van de patiënten (aan het eind van de dag de dupe). Maar ook voor de rest van Nederland. Hoe erg kan het zijn? In het reguliere overleg in maart 2005 meldt de Raad van Bestuur de inspectie dat er samenwerkingsproblemen zijn binnen de vakgroep chirurgie maar dat de patiëntenzorg daar niet onder leed. Een maand later komt de visitatiecommissie van de NVvH tot een andere gevolgtrekking: wegens gevaar voor de patiëntenveiligheid  werd de gebruikelijke vertrouwelijkheid doorbroken en de Raad van Bestuur op de hoogte gesteld van de zeer ernstige situatie binnen de vakgroep chirurgie. De inspectie stelt in zijn rapport dat dit op zijn laatst het goede moment was om de inspectie volledig te informeren. Dat is niet gebeurd.
De inspectie constateert dat de beide leden van de Raad van Bestuur gezamenlijk integrale bestuurlijke eindverantwoordelijkheid dragen voor het ziekenhuis en zorgen voor de eenheid van leiding van de gehele organisatie. Hieruit volgt, volgens de inspectie, dat de Raad van Bestuur eindverantwoordelijk is voor het jarenlang gebrekkig functioneren van de maatschap chirurgie en anesthesie. De Raad van Bestuur krijgt het verwijt teveel met operationele zaken bezig te zijn en te weinig met externe ontwikkelingen in de zorgsector. De Raad van Bestuur wordt beticht van intimidatie en partijdigheid. Ze ontkent en stelt alleen maar boos en streng te zijn geweest. Volgens mij is dat hetzelfde. Volgens mij moet dit rapport aanleiding zijn voor de Raad van Toezicht om de hele Raad van Bestuur te ontslaan, een nieuwe  interim bestuurder ( en niet weer een mediator) aan te trekken, een hun eigen vertrek aan te kondigen. Want ook het interne toezicht heeft gefaald.
Wat doen ze in Meppel? De bestuurder met de portefeuille patiëntenzorg wordt ontslagen! De rest blijft zitten met pakken boter op zijn hoofd. Ik ga voorlopig niet naar het Diaconessenhuis in Meppel.
U kunt reageren op dit nieuwsbericht ddor een email te sturen naar frisoteerink@bestuursadvies.nl