Deze volkswijsheid wordt in ons land weinig eer aangedaan. Op het gebied van de gezondheidszorg is ons land vanuit de top in de Europese middenmoot beland. Verschillen in levensverwachting tussen lager en hoger opgeleide Nederlanders is opgelopen tot zeven jaar. Het aantal jaren dat zij doorbrengen in goede gezondheid verschilt maar liefst 16 tot 19 jaar.
Hoog tijd om preventie weer hoog op de politieke agenda te plaatsen. Maar eerst natuurlijk een advies, in dit geval van de Gezondheidsraad over preventie bij ouderen.
Focus op zelfredzaamheid
Onder deze titel heeft de Gezondheidsraad in april dit jaar een lijvig advies uitgebracht. Dit advies is het lezen waard.
Volgens dit advies is een nieuw perspectief nodig om de mogelijkheden voor gezond oud worden ten volle te benutten. Dat nieuwe perspectief omvat niet alleen preventie van ziekte maar ook preventie van beperkingen in het functioneren. De Gezondheidsraad noemt dit functioneringsgerichte preventie. Een grote rol speelt daarbij het versterken van de eigen mogelijkheden van ouderen om de zelfredzaamheid te behouden of te bevorderen en de het beïnvloeden van niet-ziektegebonden factoren die die zelfredzaamheid bedreigen.
De Gezondheidsraad heeft daarbij vastgesteld dat we heel wat weten over determinanten van beperkingen en verlies van zelfredzaamheid, maar dat de kennis over de effectiviteit van preventieve interventies fragmentarisch en heterogeen is en op diverse terreinen nog ontbreekt.
Volgens de Gezondheidsraad zijn er volop aanwijzingen dat op het brede preventieve vlak de nodige winst te boeken valt. Van zorgprofessionals binnen en buiten de medische sector mag een proactieve houding worden verwacht. De professionals dienen daarbij over de grenzen van de eigen discipline heen te kijken.
Een lezenswaardig advies met veel inhoud en inspiratie.
Het advies is te downloaden van de website www.gr.nl